Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Τουρκία η Βρετανική επένδυση

Foreign Press:
«Εξαιρετικές» οι σχέσεις των δυο κρατών (η φωτογραφία από παλιότερη συνάντηση Μίλιμπαντ και Μπαμπατσάν)

Λονδίνο, του Μιχάλη Κοσμίδη


Αναβαθμισμένο ρολο της Τουρκίας στον 21ο αιώνα βλέπει η Βρετανία. Σε συνάντηση του βρετανού υπ. Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και του τούρκου ομολόγου του Αλί Μπαμπατσάν στο Λονδίνο, συζητήθηκαν σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων.

Και οι δυο υπουργοί έκαναν λόγο για μια ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού, ενώ εντύπωση έκανε η επανειλημένη αναφορά του Μπαμπατσάν σε διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς να κάνει λόγο για Ευρωπαϊκή Ένωση –η ανάμιξη της οποίας ανήκει ως τώρα στις πάγιες τουρκικές θέσεις.


Οι διμερείς σχέσεις χαρακτηρίστηκαν «εξαιρετικές». Το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας ανέρχεται σε $40 δισ.δολάρια ενώ οι Βρετανοί ειναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία.


Βρετανική στήριξη προς Άγκυρα

Εντυπωσιακή ήταν και η στήριξη Μίλιμπαντ προς την δοκιμαζόμενη στα δικαστήρια τουρκική κυβέρνηση. Ο βρετανός υπουργός είπε ότι το Λονδίνο εκτιμά πως η παρούσα τουρκική κυβέρνηση εκφράζει τη δημοκρατική βούληση του τουρκικού λαού, η Βρετανία συνεργάζεται άριστα μαζί της και θα επιθυμούσε να συνεχίσει να εργάζεται μαζι της.


Ενδεικτικό πάντως των στρατηγικών βλέψεων της Βρετανίας ήταν η αναφορά σε μια Τουρκία που θα μπορούσε να είναι από τις ηγετικές χώρες του 21ου αιώνα. Οι συζητηήσεις των δυο υπουργών κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα, από το Ιράκ και το πυρηνικό πρόγραμα του Ιράν, ως το Αφγανιστάν και τη Ζιμπάμπουε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: