Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Ηγετική Παρέμβαση Ερντογάν

kathimerini.gr | Το Ισραήλ θα φύγει από το Γκολάν διαβεβαιώ:
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Δυναμική παρέμβαση στο θέμα της επιστροφής των Υψωμάτων του Γκολάν από το Ισραήλ στη Συρία πραγματοποίησε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ την περασμένη Τρίτη ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ είναι έτοιμος να διατάξει την οριστική και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Γκολάν με αντάλλαγμα την ειρήνη, ισχυρίζεται η συριακή εφημερίδα «Αλ Βατάν».

Η τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ασαντ με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται σε οικονομική διάσκεψη στη Δαμασκό στα τέλη της εβδομάδας, συνέπεσε με την Τρίτη Υπουργική Διάσκεψη των γειτονικών χωρών του Ιράκ στην πόλη του Κουβέιτ, όπου δόθηκε η ευκαιρία συναντήσεων, όπως του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, που συζήτησε την κρίση στον Λίβανο με τον Σύρο συνάδελφό του Ουαλίντ Μουαλέμ πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο, όταν η Γαλλία διέκοψε τις επαφές υψηλού επιπέδου με τη Συρία.

Η προχθεσινή παρέμβαση Ερντογάν στη διένεξη Ισραήλ - Συρίας, συνδέεται με τα λεχθέντα στο Κουβέιτ, μπορεί να τοποθετηθεί στο πλαίσιο της ειδικής σχέσης Τουρκίας - Ισραήλ λόγω αμυντικού συμφώνου, αλλά και της επίσης ειδικής σχέσης της Αγκυρας με τη Χαμάς, εντάσσεται τέλος στη γενικότερη κινητικότητα των τελευταίων ημερών, που εκδηλώθηκε και με τις επαφές του Τζίμι Κάρτερ στη Δαμασκό. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ασαντ και με τον εξόριστο ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ, αναφέρθηκε στο θέμα της επιστροφής των Υψωμάτων του Γκολάν στη Συρία. Σημειώνεται ότι την Κυριακή, ο πρόεδρος Ασαντ είχε δηλώσει ότι φίλες χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών Συρίας - Ισραήλ.

Αφού προσέφερε τη συμβολή στο σκοπό αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε τη χθεσινή Ημέρα της Εθνικής Κυριαρχίας, επέτειο της ίδρυσης του πρώτου τουρκικού Κοινοβουλίου από τον Κεμάλ, στις 23 Απριλίου του 1920, για να δώσει στη δημοσιότητα πρόταση 10 τροποποιήσεων, που θα υποκαταστήσουν ενδεχομένως για την ώρα το νέο δημοκρατικό Σύνταγμα της Τουρκίας. Σύμφωνα με την «Ζαμάν «προβλέπονται η ίδρυση επιτροπής πολιτικής ηθικής, τροποποίηση της νομοθεσίας περί πολιτικών κομμάτων -και της απαγόρευσής τους;- αναθεώρηση της νομοθεσίας που αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τις υποχρεώσεις και πλεονεκτήματα των βουλευτών, αναθεώρηση του εκλογικού νόμου και του νόμου περί εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Θα κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των γυναικών και των ανηλίκων -χθες εορτάστηκε και η Ημέρα του Παιδιού- ενώ προβλέπεται ίδρυση του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη. Τέλος, σημαντική ίσως αποδειχθεί η τροποποίηση επί μέρους άρθρων του Συντάγματος και νόμων που ρυθμίζουν τα της επιστροφής των περιουσιακών στοιχείων των μειονοτήτων και έως τώρα παρέπεμπαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την τελική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: