Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, ζητάει ο Μπαρόζο

kathimerini.gr | Επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκί�:
Ερντογάν - Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα ότι, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία που αρχίζει αύριο, θα καλέσει την Άγκυρα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση είναι η Τουρκία να δείξει στην Ευρώπη το ενδιαφέρον της για ένταξη στην Ευρώπη», είπε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ενόψει της αυριανής αναχώρησής του για την Άγκυρα.

«Του κομίζω το μήνυμα της ενθάρρυνσης των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του προϊσταμένου της τουρκικής εισαγγελίας να θέσει εκτός νόμου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και να αποκλείσει τον Ερντογάν από την πολιτική σκηνή με την κατηγορία του εξισλαμισμού της τουρκικής κοινωνίας.

«Δεν είναι φυσιολογικό, το κόμμα που επελέγη από την πλειοψηφία του τουρκικού λαού να υποβάλλεται τώρα σε τέτοιου είδους έρευνα», είπε. «Η Ευρώπη μπορεί να δεχθεί μόνο μία δημοκρατική Τουρκία, μία Τουρκία όπου υπάρχει συναίνεση σχετικά με τις δημοκρατικές αξίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: