Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Στρατηγική εξόδου απο το ΙΡΑΚ

Foreign Press:

Ο διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ απογοήτευσε τους Γερουσιαστές καθώς δεν πρόσφερε προοπτική απαγκίστρωσης από την χώρα.

Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους ρωτήθηκε επίμονα κατά την διάρκεια των καταθέσεων του στο Κογκρέσο για τις αναγκαίες προϋποθέσεις που θα του επέτρεπαν να αποσύρει σημαντικό αριθμό δυνάμεων από το Ιράκ. Ο Πετρέους απογοήτευσε τους πάντες λέγοντας ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν είναι γνωστές, γράφει η Ουάσιγκτον Ποστ.

"Πριν ένα χρόνο ο πρόεδρος είπε ότι δεν μπορούμε να αποσυρθούμε γιατί υπάρχει πολλή βία...Τώρα λέει ότι δεν μπορούμε να αποσυρθούμε επειδή η βία έχει μειωθεί", δήλωσε ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Έντουαρντ Κέννεντι.

"Που πάμε από εδώ;" αναρωτήθηκε ο Ρεπουμπλικάνος Τσακ Χάγκελ ενώ ο Μπομπ Κόρκερ, επίσης Ρεπουμπλικάνος, δήλωσε ότι ο αμερικανικός λαός "θέλει να έχει μια αίσθηση του πώς και πότε" θα γίνει η αποχώρηση από το Ιράκ.

Στις μαραθώνιες καταθέσεις τους ενώπιον επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πετρέους και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ράιν Κρόκερ "επανέλαβαν, συχνά χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις" αυτά που κατέθεσαν στο Κογκρέσο πριν επτά μήνες, γραφει η Ουάσιγκτον Ποστ.

'Οτι δηλαδή, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ συνεχίζουν να βελτιώνονται, τα κρούσματα βίας μειώνονται σε σχέση με τον περασμένο χρόνο και η πολιτική συμφιλίωση προχωρά αν και με αργούς ρυθμούς. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κρόκερ είχε πει ότι "Η κατάσταση στο Ιράκ είναι δύσκολη και η συμφιλίωση είναι δύσκολη". Χθες πρόσθεσε: "Σχεδόν τα πάντα στο Ιράκ είναι δύσκολα".

Ο στρατηγός Πετρέους κατέθεσε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο μετά την προγραμματισμένη αποχώρηση των πέντε ταξιαρχιών στο τέλος Ιουλίου να υπάρξει ένα 45μερο διάλειμμα "αποτίμησης". Σε αυτό το διάστημα θα αποφασίσει εάν θα προτείνει "επιπλέον μείωση" της αμερικανικής δύναμης "εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: