Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Θρησκεία και Ανθρώπινα δικαιώματα

v4.ethnos.gr - Μήνυμα Πάπα από τον ΟΗΕ - ειδησεις , κοσμος:
Μήνυμα Πάπα από τον ΟΗΕ

Ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι το κλειδί για την επίλυση πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, τόνισε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' στην ομιλία που εκφώνησε στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή.

Αφού χαρακτήρισε το έργο του ΟΗΕ ζωτικής σημασίας, ο Βενέδικτος εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι «η πολύπλευρη συναίνεση βρίσκεται σε κρίση γιατί ακόμη υποτάσσεται στις αποφάσεις ενός μικρού αριθμού» ενώ υπογράμμισε ότι τα παγκόσμια προβλήματα ζητούν την συλλογική επέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Παράλληλα, ο Βενέδικτος τόνισε ότι η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «παραμένει η πιο αποτελεσματική στρατηγική για τον περιορισμό των ανισοτήτων ανάμεσα στις χώρες τις κοινωνικές ομάδες και για την αύξηση της ασφάλειας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας τόνισε ότι «κάθε κράτος έχει την βασική υποχρέωση να προστατεύει τον πληθυσμό του κατά των σοβαρών και επανειλημμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και από τις συνέπειες των ανθρωπιστικών κρίσεων που συνδέονται με τα φυσικά αίτια ή προκαλούνται από τις ενέργειες του ανθρώπου».

Ο Πάπας Βενέδικτος έφτασε το πρωί της Παρασκευής από την Ουάσιγκτον ενώ λίγο πριν την ομιλία του είχε σύντομη κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν. Στο πρόγραμμα του Βενέδικτου περιλαμβάνεται επίσκεψη στο σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, επίσκεψη σε συναγωγή και συναντήσεις με προκαθημένους άλλων χριστιανικών δογμάτων.

Την Πέμπτη, ο Βενέδικτος είχε αιφνιδιαστική συνάντηση με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς ενώ αναμένεται να θέσει το ζήτημα για άλλη μία φορά το Σάββατο στην λειτουργία που θα τελέσει στον Καθεδρικό του Αγίου Πατρικίου στο Μανχάταν. Τα θύματα -έξι άνδρες και γυναίκες που είχαν κακοποιηθεί στα παιδικά τους χρόνια- μίλησαν με τον Πάπα, ο καθένας χωριστά και προσευχήθηκαν όλοι μαζί.

Είναι η τρίτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: