Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Βήματα Προόδου

Πέρασε η αναθεώρηση στην Τουρκία

Εγκρίθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση η πολυσυζητημένη αναθεώρηση του άρθρου 301 του ποινικού κώδικα, το οποίο είχε επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης.

Το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα έχει χρησιμοποιηθεί για να διωχθούν εκατοντάδες συγγραφείς, όπως ο κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ, για "προσβολή του Τουρκισμού".

ε πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζουζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε απλώς ότι η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης Ερντογάν αποτελεί ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε την τροποποίηση από το τουρκικό κοινοβούλιο ενός επίμαχου νόμου που χρησιμοποιήθηκε για τη δίωξη συγγραφέων με την κατηγορία της "προσβολής της τουρκικής ταυτότητας", αλλά δήλωσε πως επιδιώκει περισσότερες αλλαγές ώστε να διασφαλιστεί πως οι διώξεις αυτές θα σταματήσουν.


"Η τροποποίηση είναι φυσικά ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός και η Επιτροπή προσβλέπει τώρα σε περαιτέρω ενέργειες με τις οποίες θα αλλάξουν παρόμοια άρθρα στον ποινικό κώδικα, επειδή αυτό το άρθρο δεν είναι το μόνο που πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να διασφαλιστεί πράγματι ότι θα σταματήσουν οι αθέμιτες διώξεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάι Τάρντιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: