Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Πλειστηριασμός ευχών για τους δανειολήπτες

Πλειστηριασμός ευχών για τους δανειολήπτες
Αμήχανος και χωρίς επικοινωνιακές επινοήσεις εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά από τον βρόχο του τραπεζικού υπερδανεισμού.

Πέταξε το μπαλάκι στη δυσμενή διεθνή συγκυρία και τις τράπεζες, τις οποίες κάλεσε να επιδείξουν «αυξημένη κοινωνική ευθύνη» και περιορίστηκε να απαντήσει με πέντε μέτρα στις ισάριθμες προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Καρατζαφέρη που περιέγραψαν την « ανυπόφορη ομηρεία» των δανειοληπτών, οι οποίοι ασφυκτιούν από την ακρίβεια και προσπαθούν να ανακυκλώσουν τα χρέη τους, ο Κ. Καραμανλής κατέφυγε ανεπιτυχώς στη στατιστική.

Ομιλία Παπανδρέου
«Αυτοί οι αριθμοί δεν δίνουν την πραγματική εικόνα του αδιεξόδου, της αγανάκτησης και της απελπισίας που αισθάνεται σήμερα ο μέσος Ελληνας. Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται τραγικές ιστορίες ανθρώπων που χάνουν τα σπίτια τους και τους πετάνε στο δρόμο» αντέτεινε ο Γ . Παπανδρέου. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περιπέτεια μιας πολύτεκνης οικογένειας στη Νίκαια που κινδυνεύει να χάσει το 70 τ.μ. σπίτι της για δάνειο 4.700 ευρώ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει στο σύνολό τους τις προτάσεις που κατέθεσε μια μέρα νωρίτερα το κόμμα του με γνώμονα την προστασία της κύριας κατοικίας, με αύξηση, μεταξύ άλλων, στα 20.000 ευρώ του ορίου για την πραγματοποίηση πλειστηριασμών. «Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο για τη δημιουργία αναγκαίων και εφικτών μέτρων για την προστασία των καταναλωτών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος προανήγγειλε πέντε μέτρα για την αντιμετώπιση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.

Πλειστηριασμοί
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η αύξηση του ορίου των 10 .000 ευρώ κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετήσει τη σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από τη διεθνή οικονομική κατάσταση, ούτε τα επιτόκια μας είναι ανάλογα της Ε.Ε.», ανταπάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ρώτησε «ποιους τελικά εκπροσωπείτε κύριοι της Ν.Δ.; Εως πότε θα ισχύουν δυο μέτρα και σταθμά όταν εφαρμόζετε άλλους νόμους για τους ισχυρούς και διαφορετικούς για τους υπόλοιπους πολίτες; Όταν από τη μια εξαντλείτε την επιείκειά σας προς τα μεγάλα συμφέροντα και την αυστηρότητά σας στους αδύναμους πολίτες;».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης υπερθεματίζοντας σχολίασε « είναι ντροπή να γίνονται πλειστηριασμοί σε εξευτελιστικές τιμές. Η πρώτη κατοικία δεν θα πρέπει να βγαίνει στο σφυρί ανεξαρτήτως ποσού χρέους». Κάλεσε την κυβέρνηση να ελέγξει τις τράπεζες και να συνδέσει όλα τα επιτόκια σε σταθερή σχέση με το επιτόκιο που ορίζει η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η δέσμη μέτρων
Απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής τους αξίας.

Υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά και μόνο σε ειρηνοδικεία με σφραγισμένες προσφορές.

Καθιέρωση περιόδου χάριτος μέχρι ένα χρόνο στους δανειολήπτες, στη διάρκεια του οποίου θα μπορούν να πετυχαίνουν νέο διακανονισμό με τις τράπεζες.

Διαμόρφωση μιας κλίμακας με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για την ίση αντιμετώπιση ομοειδών περιπτώσεων.

Απαγόρευση της κατάσχεσης για χρέη στο δημόσιο και τις τράπεζες του μισθού, όταν δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.

Στόχος η αυτονομία του Τ.Τ.
Τη θέση της κυβέρνησης για τη διατήρηση της αυτονομίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επανέλαβε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

«Δεν υπάρχει καμιά απόφαση για περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΤΤ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αυτόνομη πορεία του και ως εκ τούτου το δημόσιο δεν ευνοεί συνεργασίες ή πωλήσεις ή απόκτηση μετοχών του ΤΤ από άλλους τραπεζικούς οργανισμούς. Θεωρούμε ότι για να επιτελέσει το ρόλο του θα πρέπει να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του».

Το θέμα προέκυψε από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη να προστατευτεί το ΤΤ και πρότεινε στην κυβέρνηση να ανακτήσει το 50% συν ένα τουλάχιστον των μετοχών του.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&tag=9464&pubid=1813198

Δεν υπάρχουν σχόλια: