Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Απαρατήρητη η τελευταία επίσκεψη Μπούς στην Μ.Ανατολή

Του Γιώργου Καπόπουλου
Κapopoulos@pegasus.gr

Σχεδόν απαρατήρητη από τα διεθνή ΜΜΕ αρχίζει σήμερα η περιοδεία Μπους στη Μέση Ανατολή με σταθμούς το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην περιοχή μέσα σε τέσσερις μήνες, μια περιοδεία που προφανώς είχε σχεδιασθεί να συμπέσει με κάποια έστω σχετική πρόοδο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Δίχως υπερβολή η περιοδεία πραγματοποιείται τη χειρότερη δυνατή στιγμή των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή:

-Η εμπλοκή του Ολμέρτ σε σκάνδαλο δωροδοκίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης στο Ισραήλ, σε μια στιγμή μάλιστα όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός Καντίμα-Εργατικού Κόμματος μοιάζει απλά να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις χωρίς στρατηγικό ορίζοντα για την επίλυση του Μεσανατολικού.

-Ο Αμπάς, αφού διαπίστωσε ότι δεν μπορεί είτε με ίδια μέσα, είτε με τη βοήθεια της Αιγύπτου να θέσει τη Γάζα υπό τον έλεγχό του, έχει περιχαρακωθεί με μοναδικό στόχο να διατηρήσει τον έλεγχο των τμημάτων της Δυτικής Όχθης που διοικούνται από την Παλαιστινιακή Αρχή. Τυχόν συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς θα ισοδυναμεί με ντε φάκτο αναγνώριση της δεύτερης ως συνομιλητή και θα δώσει τη χαριστική βολή στην προσπάθεια Αμπάς να μονοπωλήσει τη διεθνή εκπροσώπηση των Παλαιστινίων.

-Στον Λίβανο η κυβέρνηση Σινιόρα προσπαθεί να καθυστερήσει ή έστω να διαπραγματευθεί σκληρά το αναπόφευκτο, τη συγκρότηση δηλαδή νέας κυβέρνησης, όπου η Χεζμπολάχ θα έχει ενισχυμένο ρόλο.

Τι μένει λοιπόν να κάνει ο Μπους; Να παραστεί στις τελετές για την εξηκοστή επέτειο της ίδρυσης του Ισραήλ και την επέτειο των εβδομήντα πέντε χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία και τέλος να στηρίξει φραστικά τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου με τους οποίους θα συναντηθεί στην Αίγυπτο.

Τα παραπάνω απέχουν έτη φωτός από τη διάσκεψη της Αννάπολης τον περασμένο Νοέμβριο, όπου παρουσία αντιπροσώπων πενήντα χωρών ο Μπους δεσμεύθηκε να πετύχει συνολική συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστινίων μέχρι το τέλος της θητείας του στο Λευκό Οίκο στις 20.1.09.

Αν συνδυάσουμε την μηδενικών προσδοκιών Μεσανατολική Περιοδεία του Μπους με τη σχετικά πρόσφατη κατάθεση του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, Στρατηγού Πετρέους, στη Γερουσία τότε έχουμε μια συνολική εικόνα των στόχων του Μπους στο οκτάμηνο που του απομένει ακόμη στο Λευκό Οίκο:

Να συντηρηθεί πάση θυσία το σημερινό στάτους κβο: Να μην υπάρξει επιδείνωση στο Ιράκ που θα απαιτήσει περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα ή πολύ χειρότερα εσπευσμένη αναδίπλωση, να μην καταρρεύσει πλήρως ό,τι έχει απομείνει από την εξουσία της Φατάχ και του Αμπάς στη Δυτική Όχθη, και να διατηρηθεί πάση θυσία η κυβέρνηση Σινιόρα στη Βηρυτό.

Αν υλοποιηθεί η Ατζέντα Μπους, τότε ο όποιος διάδοχός του θα αναλάβει πλήρως το οδυνηρό κόστος της πλήρους κατάρρευσης του ηγεμονικού-επιδιαιτητικού ρόλου των ΗΠΑ στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή από το Ιράκ, στο Λίβανο μέχρι τη διαπραγμάτευση Ισραήλ-Παλαιστινίων.

Άλλοτε η αναγγελία και μόνον επίσκεψης υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή παρέπεμπε αυτόματα σε κινητικότητα, σε σημαντικά βήματα: Ο Ρότζερς το 1970 επέβαλε την εκεχειρία στη Διώρυγα του Σουέζ, ο Κίσσιγκερ το 1974 την απεμπλοκή στο Σινά και το Γκολάν, ο Βανς το 1977-8 την πλήρη εξομάλυνση Αιγύπτου-Ισραήλ και ο Μπέικερ το 1991 τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στη Διάσκεψη της Μαδρίτης τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Σήμερα ο Μπους απομυθοποιεί τη συμβολική και ουσιαστική σημασία της προσωπικής εμπλοκής του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ειρηνευτική Διαδικασία σε μια εμφανή προσπάθεια αποφυγής περαιτέρω επιδείνωσης στο σύνολο της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Οι Νεοσυντηρητικοί πίστευαν ότι πρώτα πρέπει να γίνουν καθεστωτικές ανατροπές και πιθανόν Επαναχάραξη του Χάρτη στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και μετά να αναζητηθεί συνολική επίλυση του Μεσανατολικού.

Η δεύτερη από την αρχή του χρόνου περιοδεία Μπους στην περιοχή αποτελεί ακόμη μια ομολογία χρεοκοπίας της Μεσανατολικής Σταυροφορίας που εξαπολύθηκε την επομένη της 11.9.01.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=14053&subid=2&tag=10209&pubid=1853149

Δεν υπάρχουν σχόλια: