Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Και εμείς θέλουμε Βασίλισσα

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στην Τουρκία η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, πρίγκιπα Εδιμβούργου Φίλιππο και τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Η πολιτική σημασία της επίσκεψης είναι ελάχιστη, ενώ η τουρκική πλευρά προσβλέπει στη διεθνή προβολή της Τουρκίας με αφορμή την παρουσία της βασίλισσας.

Το 1971 είχε επισκεφθεί η Ελισάβετ για τελευταία φορά την Τουρκία. Τούτη τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά και αυτό θα φανεί ιδιαίτερα στο πρωτόκολλο. Λόγου χάριν, η σύζυγος του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, Χαϊρινουσά, δεν θα παραστεί στην επίσημη τελετή υποδοχής λόγω της μαντίλας της. Ο ίδιος ο Γκιουλ θα φορέσει για πρώτη φορά σμόκιν, πράγμα που δεν έκανε μέχρι σήμερα σε επίσημες καταστάσεις.

Η βασίλισσα θα επισκεφθεί την Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και την Προύσα, αλλά για λόγους ασφαλείας θα διανυκτερεύει πάντα στην Αγκυρα.

Η Ελισάβετ θα φτάσει σήμερα λίγο μετά το μεσημέρι στην Αγκυρα και ο πρώτος σταθμός της θα είναι το μαυσωλείο του Ατατούρκ. Θα ακολουθήσει η τελετή υποδοχής στο προεδρικό μέγαρο και συνάντηση με τον πρόεδρο Γκιουλ.

«Πολύ σημαντική ευκαιρία για την Τουρκία» χαρακτήρισε την επίσκεψη της βασίλισσας ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, υπογραμμίζοντας ότι «με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θα προβληθεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης». Να σημειωθεί ότι έχουν διαπιστευτεί για την επίσκεψη 750 ξένοι δημοσιογράφοι.

Από τους υποστηρικτές της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι το Λονδίνο, γεγονός που υπογραμμίζεται από τα τουρκικά ΜΜΕ εν όψει της επίσκεψης.


ΑΡΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/05/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: