Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

9η Ιουλίου το ορόσημο για τους βόρειους γείτονες

Foreign Press:

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ έθεσε ως ορόσημο την 9η Ιουλίου για επίτευξη λύσης στην διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα.

Κατά την διάρκεια επίσκεψης του στα Σκόπια ο Σέφερ εξέφρασε την ελπίδα ότι η πΓΔΜ θα ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες στις 9 Ιουλίου μαζί με την Αλβανία και την Κροατία που ήδη έχουν προσκληθεί.

Απευθυνόμενος προς τους Σκοπιανούς πολιτικούς τόνισε: "Μπορείτε να κάνετε δυο πράγματα: Είτε να κοιτάτε οργισμένα το παρελθόν, είτε να κυτάξετε μπροστά. Θα ήθελα στις 9 Ιουλίου όταν η Αλβανία και η Κροατία υπογράφουν τα πρωτόκολλα ένταξης να είστε και εα σείς εκεί".

"Το θέμα της ονομασίας παραμένει ανοικτό και θα πρέπει να λυθεί. Τον επόμενο χρόνο το ΝΑΤΟ γιοράζει την 60η επέτειο της ίδρυσης του και δεν θα θέλαμε να πραγματοποιηθεί χωρίς εσάς", δήλωσε ο Σέφερ.

Ο ΓΓ της Συμμαχίας τόνισε ότι η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αποτελεί "προσωπική φιλοδοξία".

Πρόσθεσε δε, ότι αν και δεν έχει "άμεσο ρόλο" στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, εν τούτοις είναι διατεθειμένος να βοηθήσει.

Οι δηλώσεις Σέφερ αντικατοπτρίζουν τις δηλώσεις που έκανε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς κατά την επίσκεψη του στα Σκόπια την περασμένη εβδομάδα όπου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο.

1 σχόλιο:

Αlkimos είπε...

Ρίξε μια ματιά στο τελευταίο (αποκαλυπτικό) άρθρο, με τίτλο «Η ζοφερή αλήθεια, πίσω από το Σκοπιανό πρόβλημα»: http://alkimosarchive.blogspot.com/