Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Βιέννη: Γιόκ Ευρώπη

Η NΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : Βιέννη: Δεν υπάρχει «αυτόματη έ:
Δεν υπάρχει «αυτόματη ένταξη» στην Ε.Ε. για την Τουρκία διεμήνυσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Άγκυρα.

«Η θέση της Αυστρίας έναντι της ένταξης της Τουρκίας είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει», δήλωσε η κ. Πλάσνικ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό της Αλί Μπαμπατσάν και κάλεσε την Αγκυρα να εφαρμόσει πλήρως τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι η θέση της Αυστρίας σχετικά με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Άγκυρας, ταυτίζεται με αυτή της Γαλλίας και της Γερμανίας, που προτείνουν μια "προνομιακή σύμπραξη" για την Τουρκία και όχι την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε. -ιδέα ωστόσο, που απορρίπτει η Άγκυρα.

«Δεν θα υπάρξει αυτόματη ένταξη", υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2005 ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε., ήταν μια «ανοικτή διαδικασία», η έκβαση της οποίας δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων εγγυημένη.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατσάν, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως κατά τις συνομιλίες με την αυστριακή υπουργό τη διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις παρά τις προκλήσεις που αναμένουν τη χώρα του μέσα στους επόμενους μήνες, αναφερόμενος στη δικαστική προσφυγή για την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ λόγω «δραστηριοτήτων κατά του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: