Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Ευρωπαική μεσολάβηση για Γεωργία

Καταρρίφθηκε και δεύτερο γεωργιανό μη επανδρωμένο αεροσκάφος όπως ανακοινώθηκε από την Αμπχαζία. Είναι το έβδομο σε σύνολο και η ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά την δήλωση του υπουργείου Αμυνας για κατάρριψη του πρώτου νωρίτερα σήμερα.

«Είναι το δεύτερο μέσα σε μία ημέρα, συνολικά το έβδομο μη επανδρωμένο γεωργιανό αεροσκάφος που καταρρίπτεται στους αιθέρες της Αμπχαζίας», δήλωσε πηγή της αμπχαζιανής διοίκησης, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Η Αμπχαζία έχει ανακοινώσει ήδη ότι κατέρριψε μέσα στους τελευταίους μήνες πέντε γεωργιανά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από το έδαφός της, εκ των οποίων το ένα, όπως υποστήριξαν οι αρχές της, έφερε πύραυλο αέρος-αέρος.

Προς εκτόνωση της κρίσης

Εντωμεταξύ, πέντε υπουργοί Εξωτερικών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν σε αποστολή στη Γεωργία προκειμένου να κατευνάσουν τις εντάσεις μεταξύ της χώρας αυτής και της Ρωσίας για το θέμα της Αμπχαζίας.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Λιθουανίας αναφέρεται ότι, «οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Σλοβενίας αναχώρησαν από το Βίλνιους για το Τμπιλίσι. Ο ομόλογός τους της Λετονίας θα τους συνοδεύσει στο ταξίδι αυτό».

Ο Σουηδός Καρλ Μπιλντ, ο Πολωνός Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο Λιθουανός Πέτρας Βαϊτεκούνας, ο Λετονός Μάρις Ριέκστινς και ο Σλοβένος Ντιμίτρι Ρούπελ η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ, θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ενώ έχει προγραμματιστεί και συνάντηση με τους εκπροσώπους Τύπου.

Ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι είχε αναφέρει την Πέμπτη, ότι η Ρωσία και η Γεωργία ήταν τις τελευταίες ημέρες στα πρόθυρα πολέμου και ότι η απειλή παραμένει.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνεται από τα μέσα Απριλίου, όταν η Μόσχα αρχικά ανακοίνωσε σύσφιξη των σχέσεών της με την Αμπχαζία, τη φιλορωσική αποσχισθείσα επαρχία της Γεωργίας και αργότερα αύξησε τον αριθμό των στρατιωτών της στην περιοχή αυτή. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε από το Τμπιλίσι ως «έναρξη μιας στρατιωτικής επίθεσης ευρείας κλίμακας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: