Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ

Το ΒΗΜΑ Online - Σάββατο, 1 Μαρτίου 2008: ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ
Στο 72% του μέσου όρου της ΕΕ η αγοραστική δύναμη των αποδοχών στη χώρα μας

Φωτογραφία
Μ ισθούς φτώχειας εισπράττουν από την εργασία τους οι Ελληνες. Το χιλιοειπωμένο εμπειρικό συμπέρασμα καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία από τη φτώχεια κινδυνεύουν στην Ελλάδα τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο από 1.183,4 ευρώ. Αυτό το ποσό, το οποίο μετρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μονάδες αγοραστικής δύναμης που συνυπολογίζουν μεταξύ άλλων το επίπεδο τιμών, αποτελεί το όριο της φτώχειας κάτω από το οποίο μία τετραμελής οικογένεια θεωρείται φτωχή.

Καθώς όμως- και πάλι με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- οι μέσες μηνιαίες αποδοχές για εργασία πλήρους απασχόλησης μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ, στην ουσία το καθαρό εισόδημα του μέσου έλληνα οικογενειάρχη από την εργασία του δεν αρκεί από μόνο του ώστε να βγάλει την οικογένειά του από τη φτώχεια!

Επιπλέον, μετρημένο ως προς την αγοραστική του δύναμη αυτό το ποσό αντιστοιχεί μόλις στο 72% του μέσου όρου των 15 παλαιών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσο για τους εργαζομένους μερικής απασχόλησης, οι οποίοι ήδη υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 300.000 άτομα, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη: ο μέσος μισθός τους ήταν τον Φεβρουάριο του 2007 πολύ χαμηλότερος καθώς ανερχόταν σε μόλις 462,5 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι καθόλου περίεργο που σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα το 21% των πολιτών- και το 23% των παιδιών- είναι φτωχό. Ακόμη και μετά τις (πλέον αναποτελεσματικές στην ΕΕ) κοινωνικές μεταβιβάσεις, αυτό το ποσοστό παραμένει πολύ υψηλό, στο 13% για το σύνολο του πληθυσμού και ακόμη υψηλότερο, στο 17%, για τα παιδιά. Ενώ δε μόλις τέσσερα στα 100 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά ανέργων, το 17% διαβιοί στη φτώχεια παρά το γεγονός ότι οι γονείς τους εργάζονται, καθώς περίπου ένα στα πέντε παιδιά ζουν σε νοικοκυριά όπου το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ τον μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: