Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Ευρωπαική προοπτική της Σερβίας?

Ο σαφής ευρωπαϊκός προσανατολισμός των πολιτών της Σερβίας που έβγαλε η κάλπη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές είναι αμφίβολο αν θα εκφραστεί και στις μετεκλογικές διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο συνασπισμός του Μπόρις Τάντιτς, καταλαμβάνοντας 103 έδρες (επί συνόλου 250) στη σερβική βουλή, θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλες δύο τουλάχιστον παρατάξεις για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο ιδεολογικός του σύμμαχος, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού που έλαβε (5,2% και 14 έδρες) δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στον Τάντιτς. Ακόμη και η συμμετοχή των μειονοτήτων που έλαβαν εφτά έδρες καθιστά αδύνατη την προοπτική αυτή.

Ένα δεύτερο σενάριο που εμφανίζεται, είναι η συνεργασία του Τάντιτς με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ιδρύθηκε από τον Μιλόσεβιτς) το οποίο κατέλαβε 20 έδρες και με τη συμμετοχή τεσσάρων μειονοτικών βουλευτών (Μαγιάροι) θα εξασφαλιζόταν η πλειοψηφία στη σερβική βουλή.

Υπάρχει ακόμα η περίπτωση, σύμφωνα με τους αναλυτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα να στηρίξει κυβέρνηση μειοψηφίας του Τάντιτς, όπως έπραξε και το 2004, στηρίζοντας επί τρία χρόνια την κυβέρνηση Κοστούνιτσα - Ντίνκιτς.

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε χθες βράδυ ότι, καταρχήν, επιθυμεί τη συνεργασία με τον Κοστούνιτσα, αλλά δεν απέκλεισε κάποια συμμαχία με τον Τάντιτς.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας Τάντιτς-Κοστούνιτσα έχει ήδη αποκλειστεί, αφού όπως δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός «οι διαφορές με το Δημοκρατικό Κόμμα του Τάντιτς είναι αγεφύρωτες».

Ο Κοστούνιτσα (30 έδρες) μάλιστα, σήμερα, άρχισε διαπραγματεύσεις με το εθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Νίκολιτς (77 έδρες) για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Το σενάριο αυτό επίσης δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή ή την υποστήριξη των σοσιαλιστών. Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, πάντως, έδειξε διατεθειμένος να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις, για να αποτρέψει τη σύσταση κυβέρνησης από του ευρωπαϊστές του Τάντιτς, προσφέροντας τη θέση του πρωθυπουργού στον Κοστούνιτσα και σημαντικά υπουργεία στους σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα που έδωσε το Κέντρο για τις ελεύθερες εκλογές και τη Δημοκρατία (CESID) ο συνασπισμός του Τάντιτς έλαβε το 38,7% και 103 από τις 250 έδρες της σερβικής βουλής. Ακολουθούν το Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβίας (SRS) με 29,1% και 77 έδρες, ο συνασπισμός του Κοστούνιτσα με 11,3% και 30 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας με 7,9% και 20 έδρες και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) με 5,2% και 13 έδρες.

Από τις μειονότητες, οι Μαγιάροι της Βοϊβοντίνας εκλέγουν τέσσερις βουλευτές, οι μουσουλμάνοι του Σαντζάκ δύο βουλευτές και οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας έναν βουλευτή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ






Δεν υπάρχουν σχόλια: