Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Η Τουρκική απάντηση στον Αγωγό

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ-ελευθεροτυπία

Η Αγκυρα επιχειρεί να συνδέσει μεταξύ τους δύο διαφορετικής υφής γεγονότα, που σχετίζονται με τη Δυτική Θράκη και την περιοχή του Εβρου.

Με τη νέα ιστοσελίδα του απάντησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στις φιλοφρονήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον ομόλογό της - επικεφαλής του
Και τούτο για να μεγιστοποιήσει τους ισχυρισμούς της για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, να «εγκαλέσει» διεθνώς την Ελλάδα και -κυρίως- να δυσχεράνει την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά πρωτίστως τη συνεργασία της με τη Ρωσία.

Αυτές οι προθέσεις και οι στόχοι αποτυπώνονται καθαρά στην «αναβαθμισμένη» επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Ψεύδεται

Σε μια περίοδο «νηνεμίας» και «προώθησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου» (όπως προσφάτως διαβεβαίωσαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στη συνάντησή τους στο Στρασβούργο) η κυβέρνηση Ερντογάν «αναβαθμίζει» το πρόβλημα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη, αφιερώνοντας στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πολλά ξεχωριστά κεφάλαια, που ξεκινούν από επίσημα έγγραφα, όπου γίνεται αναφορά σε «τουρκική μειονότητα», στα προβλήματα «ιδιοκτησίας γης, εκπαίδευσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άρνησης εθνικής ταυτότητας, θρησκευτικών δικαιωμάτων» κ.λπ., χρησιμοποιώντας για ευνόητους λόγους ως γλώσσες πλην της τουρκικής και της αγγλικής και την αραβική και τη γερμανική.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ψεύδεται εν γνώσει του, καθώς εμφανίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης να αναφέρεται στην «ελληνική και τουρκική μειονότητα», αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος.

Στόχος είναι η μεγιστοποίηση των εντυπώσεων και οι επιπλέον πιέσεις, που η Αγκυρα προσβλέπει να ασκηθούν προς την Ελλάδα μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που καταδίκασε τις ελληνικές αρχές για την άρνησή τους να δώσουν άδεια λειτουργίας σε συνδέσμους «της τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επαναλαμβάνεται με χοντρά γράμματα σε διαφορετικά κεφάλαια της ιστοσελίδας, για να «συνοδεύσει» τον ισχυρισμό της Αγκυρας περί «άρνησης της εθνικής ταυτότητας» των μελών της «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη».

Ο «θύλακας»!

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επικεντρώνει για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του στο «εδαφικό ζήτημα», που ισχυρίζεται ότι παραμένει ανοιχτό, ύστερα από συνεχείς «παραβιάσεις» του ελληνικού κράτους.

Ψευδόμενη και πάλι εν γνώσει της η Αγκυρα παρουσιάζει τις μειονοτικές παραμεθόριες περιοχές μεταξύ των ποταμών Νέστου και Εβρου ως έναν μεγάλο «θύλακα» με αμιγώς «τουρκικό πληθυσμό», ο οποίος αποτελεί «τον μεγαλύτερο θύλακο του κόσμου», ο οποίος ζει μέσα σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, με περιορισμένη πρόσβαση και εσωτερική μετακίνηση, με πολλαπλά στρατιωτικά φυλάκια και συνεχείς ελέγχους ταυτοτήτων και αδειών!

Επιπροσθέτως, ισχυρίζεται ότι ο «θύλακος» αυτός (δεν είναι τυχαίως) η πλέον «υπανάπτυκτη περιοχή ολόκληρης της Ευρώπης» με αυστηρούς «περιορισμούς στη γεωργία, εκμετάλλευση δασών και βιοτεχνίες, επιτρέποντας στους κατοίκους μόνον την κτηνοτροφία». Κατηγορεί μάλιστα την Ελλάδα για περιοριστικές και καταπιεστικές πολιτικές απέναντι στα μέλη της μειονότητας που ασχολούνται με την καλλιέργεια καπνού, ύστερα από τους περιορισμούς της Ε.Ε. στην καλλιέργεια αυτή.

Πονηρότατα, μάλιστα, το κεφάλαιο αυτό καταλήγει με την παρατήρηση ότι «ο θύλακος αυτός είναι "αυστηρά απαγορευμένος" στον έξω κόσμο, με κλειστούς τους συνοριακούς σταθμούς μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας μεταξύ Ροδόπης και Ξάνθης» (σ.σ.: όπου συνδέεται με περιοχές της βουλγαρικής τουρκικής μειονότητας).

«Υφαρπαγή»!

Το κουτοπόνηρο κεφάλαιο στην τουρκική ιστοσελίδα, αφού επικαλείται ποσοστά ιδιοκτησίας υπέρ των Τούρκων πριν από την ανταλλαγή πληθυσμών, ισχυρίζεται ότι το ελληνικό κράτος εφάρμοσε από τη δεκαετία του 1970 συστηματική πολιτική «υφαρπαγής» εδαφών από «Τούρκους» ιδιοκτήτες, είτε για την κατασκευή βιομηχανικού συγκροτήματος «στην πιο εύφορη γη που ανήκε στη μειονότητα στην Κομοτηνή» είτε για την ανέγερση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, το οποίο (επίτηδες) «είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο από άποψη έκτασης γης»! είτε για την κατασκευή στρατώνων.

(Βεβαίως, σε μια καταληκτική παράγραφο ενός από τα κεφάλαια της ιστοσελίδας αναφέρεται ότι η αγοραπωλησία γης ανάμεσα σε μέλη της μειονότητας και Ελληνες είναι πλέον ελεύθερη, αν και με χρονοβόρες διαδικασίες).

Η δομή και το περιεχόμενο της «φρέσκιας» ιστοσελίδας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν αφήνει αμφιβολία ότι στόχος της Αγκυρας δεν είναι να αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών της, αλλά να δημιουργήσει «διεθνή φασαρία και αναστάτωση» για τις «καταχρήσεις» όλων των ειδών που κάνει το ελληνικό κράτος σε εδαφική περιοχή που «ανήκει» σε μειονότητα Τούρκων!

Μια «εδαφική περιοχή» που θα συγκεντρώσει από εδώ και πέρα το διεθνές ενδιαφέρον, λόγω της ασκούμενης ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που η Αγκυρα θεωρεί ανταγωνιστική των δικών της σχεδίων μεταφοράς υδρογονανθράκων και η Ουάσιγκτον θεωρεί «εχθρική κίνηση».

Και casus belli

Η ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν παραλείπει, βέβαια να επαναλάβει όλους τους ισχυρισμούς της στο Αιγαίο, από τις γκρίζες ζώνες και τα 6 ν.μ. και «φυσικά» το casus belli σε βάρος της Ελλάδας σε οποιαδήποτε ελληνική επέκταση στο Αιγαίο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια «χλιαρή» αρχική αντίδρασή του, ανακοίνωσε ότι θα «εξακολουθήσουν να γίνονται όλες οι ενδεικνυόμενες διπλωματικές ενέργειες προς την τουρκική πλευρά, με βάση τη λεπτομερή παρακολούθηση σε κάθε παράμετρο και λεπτομέρεια» της τουρκικής ιστοσελίδας (σ.σ.: δηλαδή, τίποτα το ουσιαστικό).

Προβοκατόρικη, προκλητική και απολύτως ψευδής είναι η ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών Αν. Λοβέρδος και επισημαίνει ότι αυτό δείχνει ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι δυσάρεστες και ότι η χώρα αυτή τον τελευταίο καιρό απομακρύνεται από τη Δημοκρατία. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: