Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Σπάταλοι Βρετανοί


Ούτε οι προειδοποιήσεις για την έλλειψη τροφίμων ή τους κινδύνους για το περιβάλλον, ούτε η άνοδος των τιμών των τροφίμων 4,7% από πέρυσι, ούτε η αύξηση του γενικότερου κόστους ζωής 15,5% από πέρυσι, φαίνεται να πτοούν τους Βρετανούς, που πετάνε στα σκουπίδια κάθε χρόνο τρόφιμα συνολικής αξίας 10 δισεκατομμυρίων λιρών… πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα κυβερνητικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της σπατάλης, οι βρετανοί πετάνε καθημερινά 220.000 φρατζόλες ψωμί, 1,6 εκατομμύρια μπανάνες, 550 χιλιάδες κοτόπουλα, πάνω από 5 εκατομμύρια πατάτες, 660.000 αυγά, 1,2 εκατομμύρια λουκάνικα και 1,3 εκατομμύρια γιαούρτια. Τα περισσότερα δε από τα τρόφιμα αυτά που πετιούνται είναι άθικτα, συνήθως ξεχασμένα σε ντουλάπια και ψυγεία.

Το μέσο βρετανικό νοικοκυριό σπαταλά περίπου 535 ευρώ το χρόνο, ενώ αν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά η σπατάλη φτάνει τα 610 ευρώ.

Ένας πιο ορθολογικός οικογενειακός προγραμματισμός, θα εξοικονομούσε χρήματα όχι μόνο για τις οικογένειες αλλά και για τα δημοτικά συμβούλια που ξοδεύουν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για την αποκομιδή των τροφίμων. Ενώ θα βάρυνε το περιβάλλον με 18 εκατομμύρια τόνους διοξείδιο του άνθρακα –το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή, σαν να αποσύρονταν από τους βρετανικούς δρόμους το 20% των αυτοκινήτων.
Αλλά η κατασπατάληση αυτή δεν είναι αποκλειστική ευθύνη των καταναλωτών. Ο καθηγητής διατροφικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου, Τιμ Λανγκ είπε ότι τα βρετανικά σουπερμάρκετ είναι «καθεδρικοί της σπατάλης».

http://www.foreignpress-gr.com/2008/05/blog-post_2310.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: