Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Δήλωση στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ-Σκοπίων


Μετά την μη-πρόσκληση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και τις έντονες αντιδράσεις στην γειτονική χώρα, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να "χρυσώσει το χάπι" προσφέροντας συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας (Declaration of Strategic Partnership and Cooperation) .

Η συμφωνία που υπεγράφη την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνει τρεις ενότητες σύμφωνα με το Μακεδονικό Πρακτορείο Πληροφοριών.
Η πρώτη ενότητα αφορά την βελτίωση της συνεργασίας σε θέματα εμπορίου και οικονομίας. Η δεύτερη αφορά την συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και η τρίτη την εντατικοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δυο κοινωνιών.

Στην συμφωνία γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις κοινές προσπάθειες στον "πόλεμο" κατά της τρομοκρατίας και την κοινή βούληση για την προώθηση της διεθνούς σταθερότητας "όπως εκδηλώνεται από τις στρατιωτικές αποστολές της πΓΔΜ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν".

Υπογραμμίζεται η "δέσμευση" των ΗΠΑ σε μια "ανεξάρτητη, δημοκρατική και ευημερούσα Μακεδονία". Τονίζεται ότι οι δυο χώρες αδημονούν για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ "το συντομότερο δυνατόν".

Μετά την υπογραφή της συμφωνία η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις αναφέρθηκε στην διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα.

"Η Μακεδονία είναι καλή φίλη των ΗΠΑ. Και η Ελλάδα είναι καλή φίλη των ΗΠΑ. Η μεγάλη μας ελπίδα είναι ότι με αρκετή βούληση, προσπάθεια και ευελιξία, το θέμα αυτό μπορεί να επιλυθεί διότι στη διάρκεια τη συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι κατέστη απόλυτα σαφές ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να προσκληθεί η Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι ελπίζουμε πως αυτό θα συμβεί το ταχύτερο δυνατό".

Η Ράις παρατήρησε πως στο πλαίσιο αυτό "ενθαρρύνουμε τον πρέσβη Νίμιτς να διπλασιάσει τις προσπάθειές του και ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και τη Μακεδονία να εργασθούν επ' αυτού. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την επίτευξη λύσης διότι η Μακεδονία δικαιούται την πρόσκληση που δεν μπόρεσε να λάβει στο Βουκουρέστι".
http://www.foreignpress-gr.com/2008/05/blog-post_08.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: