Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Μέσα χαμόγελα, έξω προκλήσεις

Η εξωραϊσμένη εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οποία προέβαλαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντ. Μπακογιάννη και Α. Μπαμπατζάν, χθες, στο Στρασβούργο, «θόλωσε», καθώς την ίδια στιγμή συνεχιζόταν η συνήθης δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο, με δύο σχηματισμούς από 17 μαχητικά να προβαίνουν σε δέκα παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Βόρειο και στο Κεντρικό Αιγαίο.


Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας έγινε στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, διήρκεσε περίπου 45 και, όσο κι αν αυτό είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για ελληνοτουρκικές συναντήσεις, ήταν κατ ιδίαν (είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθυντής ελληνοτουρκικών του ΥΠΕΞ, πρέσβης κ. Κακλίκης, συνόδευε την κ. Μπακογιάννη αλλά και αυτός έμεινε εκτός της συνάντησης) και χωρίς ατζέντα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κ. Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν έπειτα από τόσες συναντήσεις διαβλέπει κάποια αλλαγή συμπεριφοράς στα θέματα Αιγαίου και του Πατριαρχείου, απάντησε ότι έθεσε τα θέματα αυτά, αλλά έσπευσε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών και να δικαιολογήσει την έλλειψη προόδου, λέγοντας ότι «η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι εκατοστάρι αλλά μαραθώνιος».

Στις δημόσιες δηλώσεις των δύο υπουργών, που περίσσευαν οι αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, δόθηκε έμφαση στην υλοποίηση των ΜΟΕ που έχουν αποφασισθεί, στην οικονομική συνεργασία, ενώ εκφράστηκε η υποστήριξη στις προσπάθειες των «δύο ηγετών» στην Κύπρο για εξεύρεση λύσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αναμενόμενη επίσκεψη του ΑΓΕΕΘΑ στρατηγού Δ. Γράψα στην Αγκυρα αλλά και στην πρώτη κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης, η οποία θα γίνει εντός του Μαϊου.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, τονίστηκε στον κ. Μπαμπατζάν η ανάγκη για «αυτοσυγκράτηση» της τουρκικής αεροπορίας εν όψει και της έναρξης του μορατόριουμ τον Ιούνιο (αν και οι παραβιάσεις ουδεμία σχέση έχουν με το μορατόριουμ, το οποίο αφορά μόνο τη διεξαγωγή ασκήσεων), αλλά η απάντηση που δόθηκε από τουρκικής πλευράς ήταν η γνωστή (σ.σ.: δεν θεωρούνται παραβιάσεις οι κινήσεις των τουρκικών μαχητικών μέχρι τη ζώνη των έξι ν.μ., ούτε παραβιάσεις του FIR Αθηνών η είσοδος στο Αιγαίο τουρκικών μαχητικών χωρίς την κατάθεση σχεδίων πτήσης).

Για τη Θράκη
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ο κ. Μπαμπατζάν δεν έθεσε (σε αντίθεση με ό,τι παγίως πράττει η Αγκυρα την τελευταία τουλάχιστον τριετία) θέμα Θράκης.

Ο κ. Μπαμπατζάν, σύμφωνα με πληροφορίες, δικαιολόγησε την κωλυσιεργία εφαρμογής του νόμου για τα ευαγή μειονοτικά ιδρύματα στην Τουρκία (που αφορά χιλιάδες περιουσίες ελληνικών ιδρυμάτων), επικαλούμενος την παραπομπή του νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να παρακολουθούν την πορεία των διερευνητικών επαφών, ο 39ος γύρος των οποίων γίνεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Χθες, πάντως, η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τις υπερπτήσεις που έκαναν την Τρίτη τουρκικά μαχητικά στο Φαρμακονήσι.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=946415

Δεν υπάρχουν σχόλια: