Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Σινο-Ιαπωνική Ιστορική συμφωνία

ΤΟΚΙΟ. Με μια ιστορικής σημασίας συμφωνία για τις επί χρόνια τεταμένες σινοϊαπωνικές σχέσεις, σφραγίστηκε η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Χου Ζιντάο, στην Ιαπωνία. Στη συμφωνία προβλέπονται μέτρα για τη διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών, αναφορικά με το φυσικό αέριο στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας καθώς και η θέσπιση ετήσιας σινοϊαπωνικής συνόδου κορυφής. Αξιοσημείωτο επίσης χαρακτηρίζεται το γεγονός, ότι στο πλαίσιο των συνομιλιών, μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ο Γιασούο Φουκούντα συνέστησε στον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο, να συνεχίσει τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους του Δαλάι Λάμα, του εξόριστου ηγέτη των Θιβετιανών, μετά τις διεθνείς διαμαρτυρίες κατά του Πεκίνου για την πολιτική καταστολής που εφαρμόζει στο Θιβέτ. Από τη πλευρά του πάντως, ο Χου Ζιντάο, έθεσε προϋπόθεση για τη συνέχιση των συνομιλιών, ο Δαλάι Λάμα να πάψει να επιδιώκει τη απόσχιση του Θιβέτ από την Κίνα και να μην υποκινεί πράξεις βίας. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ευχήθηκε επιτυχία στην Κίνα για την οργάνωση της Ολυμπιάδας του ερχόμενου Αυγούστου χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης.

Το Θιβέτ ήταν ένα μόνον από τα ακανθώδη ζητήματα της συνόδου, σκοπός της οποίας ήταν να εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις των δύο ασιατικών δυνάμεων. «Αμφότεροι πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας εισέρχονται σε νέα περίοδο», τόνισε ο Χου Ζιντάο. Οπως σημειώνουν αναλυτές, αμφότεροι οι ηγέτες επιδιώκουν την επιτυχία της πρώτης επίσκεψης Κινέζου ηγέτη στην Ιαπωνία, από το 1998: ο Φουκούντα έχει χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας, εξαιτίας των οποίων θα μπορούσε να αναγκαστεί να απομακρυνθεί από το αξίωμά του, ενώ ο Χου πασχίζει να δείξει στους Δυτικούς επικριτές του Πεκίνου ότι η χώρα του διαθέτει φίλους και συμμάχους.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji, η συμφωνία για τη διευθέτηση της διαφοράς αναφορικά με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ενδέχεται να ανακοινωθεί το θέρος. Επίσης ο Φουκούντα δεσμεύτηκε να μην επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του, το Γιασουκούμι, το μνημείο των πεσόντων Ιαπώνων στον πόλεμο. Υπενθυμίζεται ότι κατά το διάστημα 2001-2006, η Κίνα διέκοψε τις πολιτικές επαφές σε ανώτατο επίπεδο, με την Ιαπωνία, εξαιτίας των επισκέψεων τού τότε πρωθυπουργού, Γιουνιτσίρο Κοϊζούμι, στο Γιασουκούμι, μνημείο το οποίο, κατά τους Κινέζους, εξυμνεί τον μιλιταρισμό. Η αποκατάσταση όμως του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, θα διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λιου Τζιανγκιονγκ, ειδικού επί θεμάτων Ιαπωνίας στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Αλλοι παρατηρητές ωστόσο σχολίασαν ότι δεδομένου ότι η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας, εκτοπίζοντας από τη θέση αυτή, τις ΗΠΑ, οι πολύ σημαντικές πλέον οικονομικές τους σχέσεις, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση θετικού πολιτικού κλίματος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_08/05/2008_269055

Δεν υπάρχουν σχόλια: